Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum, ami a te esküvődet is egyedivé teheti

Főoldal > Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum


2022/05/12
VN

Evezzünk egy kicsit nemzetközi vizekre, ha már úgyis olyan globalizált világunk! A kínai esküvői ruhától az ételig, a hagyományos kínai esküvő minden eleme mögött szimbolikus jelentés rejtőzik. Íme néhány módszer a kínai esküvői szimbólumok beépítésére saját esküvődbe. Egyedi, és bensőségesebb lehet az egész szertartás és az ünnepség.

kínai esküvői szimbólumok

A piros szín

Mi magyarok a piros színt leggyakrabban a mennyecske ruhájához használjuk, nem így van ez a kínai hagyományok szerint. A kínai kultúrában a vörös szín mindenhol megtalálható. Szerencsés színnek tartják, amelyet általában kínai otthonokban, ünnepségeken és különösen az esküvőkön használnak. A piros a boldogságot, a termékenységet, a jó szerencsét, és a sikert jelképezi. Nem csoda, hogy olyan népszerű az esküvőkön! A vörös szín beépíthető a menyasszony és a vőlegény öltözékébe, hajdíszekbe és kiegészítőkbe, dekorációba, például lámpákba, vagy akár a virágokba is. 

 A kettős boldogság

A kettős boldogság (囍) karakter egy gyakori kínai esküvői szimbólum. Ezt a  szimbólumot egy szívhez szóló legenda övezi. A legenda szerint egy diák a fővárosba utazott vizsgát tenni, amelyből kijelölik a királyi udvar új minisztereit. Sajnos útközben egy hegyi faluban megbetegedett, és egy gyógyfüves valamint annak lánya gyógyította meg, de eközben a lány és a fiú egymásba szeretett. Amikor eljött az ideje, hogy elmenjen, egy verset írt a kezére a lány. A fiú megígérte, hogy visszatér, hogy feleségül vegye. A diák remek vizsgát tett, ő lett az udvar új helytartója. Mielőtt elkezdte volna új pozícióját, visszatért a gyógynövényes lányához, és ígérete szerint feleségül vette. Ezt szimbolizálja a kettős boldogság karaktere, ami piros papírra nyomva megduplázza értékét.

 

Állatos szimbólumok

Nálunk inkább a virágos szimbólumok, kacskaringós levelek uralkodóak a dekoráción, valamint a meghívókon is, Kínában azonban nem így van ez, az állati motívumokat is elegánsan be tudják csempészni az esküvői elemek közé. Az ősi kínai hagyomány szerint a sárkányt „a vadállatok uralkodójaként”, a főnixet pedig „a madarak királyaként” ismerték. A sárkány a kínai császár szimbóluma lett, a főnix pedig Kína császárnőjét. A modern időkben a sárkány gazdagságot és erőt jelent a vőlegény számára, míg a főnix a menyasszonyt, a kegyelmet és az élet megújulását jelenti. Két mitikus lény együttélése együtt a boldogságot, a szeretetet és a jólétet jelenti.

 

Virágok

A virágokat a nyugati esküvőkhöz hasonló dekorációként használják, mint például csokrok, dekorációs elrendezések. A legnépszerűbb kínai esküvői virágok és jelentésük:

  • Liliom: A liliomok hosszan tartó és boldog kapcsolatokat képviselnek.
  • Orchidea: Az orchideák a szeretetet és a termékenységet szimbolizálják.
  • Bazsarózsa: Népszerű virág, amely békét, szépséget és gazdagságot képvisel.
  • Lótusz: A lótusz a kínai kultúra egyik legjelentősebb virága, a tisztaságot, a hosszú életet és a becsületet jelképezi. 

 

Szerencsehozó gyümölcsök

Vannak olyan kínai gyümölcsök, amiknek ott a helyük az esküvőkön, ugyanis valamilyen különös dologot szimbolizálnak. A jujube, azaz a piros datolya a gazdagságot, jólétet és termékenységet jelképezi. A földimogyoró az egészség és a szerencse szimbóluma, de sokan a termékenység szimbolizálását is tulajdonítják neki hangzása miatt. A longanok hasonlítanak a licsihez, amely édes és lédús íze miatt népszerű. A lótuszmagok és virágok a jólét szimbólumai, és nagy családot jelentenek. Ezek a gyümölcsök együtt szerencsés kombinációt alkotnak, és népszerűek a kínai esküvői szimbólumokként. Hagyományosan ezeket a gyümölcsöket az esküvő előtt egy „szerencsés” nő (akinek egészséges gyermekei vannak, általában az anyós) kiteríti az ifjú házasok ágyára, hogy sok szerencsét kívánjon az új párnak a házassághoz.

 

Végezetül pedig egy különleges esküvőhöz egy különleges esküvőhelyszín dukál. Mi jó szívvel ajánljuk az ajkai Kristály Hotelt, ahol nagyon sok extra szolgáltatás is van a tágas terek mellett, és a környéken is sok idilli, romantikus hely van, ahol le lehet bonyolítani a ceremóniát. 
Belföld ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Néhány tipp, hogyan dobd fel a kerted kinézetét
A legjobb kertek azok, amelyek boldoggá teszik az embert és kényelmessé teszik az kertben töltött időket. Persze, a nagy kertek jól néznek ki, de jól jön, ha a kinézet mellett jól is érezzük magunkat benne. Ehhez fontos szempont lehet a könnyű átjárhatóság és a könnyű fenntarthatóság. Az ösvényeken és építményeken könnyen lehet közlekedni, míg a kiválasztott növényeknek érdekesnek kell lenniük és funkciót kell szolgálniuk anélkül, hogy zaklatók lenének. Íme néhány tipp, hogyan tudod funkcionálissá tenni kertedet.
Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum
Evezzünk egy kicsit nemzetközi vizekre, ha már úgyis olyan globalizált világunk! A kínai esküvői ruhától az ételig, a hagyományos kínai esküvő minden eleme mögött szimbolikus jelentés rejtőzik. Íme néhány módszer a kínai esküvői szimbólumok beépítésére saját esküvődbe. Egyedi, és bensőségesebb lehet az egész szertartás és az ünnepség.