Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum, ami a te esküvődet is egyedivé teheti

Főoldal > Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így dobd fel az esküvődet: 5 kínai esküvői szimbólum


2023/06/12
VN

Evezzünk egy kicsit nemzetközi vizekre, ha már úgyis olyan globalizált világunk! A kínai esküvői ruhától az ételig, a hagyományos kínai esküvő minden eleme mögött szimbolikus jelentés rejtőzik. Íme néhány módszer a kínai esküvői szimbólumok beépítésére saját esküvődbe. Egyedi, és bensőségesebb lehet az egész szertartás és az ünnepség.

kínai esküvői szimbólumok

A piros szín

Mi magyarok a piros színt leggyakrabban a mennyecske ruhájához használjuk, nem így van ez a kínai hagyományok szerint. A kínai kultúrában a vörös szín mindenhol megtalálható. Szerencsés színnek tartják, amelyet általában kínai otthonokban, ünnepségeken és különösen az esküvőkön használnak. A piros a boldogságot, a termékenységet, a jó szerencsét, és a sikert jelképezi. Nem csoda, hogy olyan népszerű az esküvőkön! A vörös szín beépíthető a menyasszony és a vőlegény öltözékébe, hajdíszekbe és kiegészítőkbe, dekorációba, például lámpákba, vagy akár a virágokba is. 

 A kettős boldogság

A kettős boldogság (囍) karakter egy gyakori kínai esküvői szimbólum. Ezt a  szimbólumot egy szívhez szóló legenda övezi. A legenda szerint egy diák a fővárosba utazott vizsgát tenni, amelyből kijelölik a királyi udvar új minisztereit. Sajnos útközben egy hegyi faluban megbetegedett, és egy gyógyfüves valamint annak lánya gyógyította meg, de eközben a lány és a fiú egymásba szeretett. Amikor eljött az ideje, hogy elmenjen, egy verset írt a kezére a lány. A fiú megígérte, hogy visszatér, hogy feleségül vegye. A diák remek vizsgát tett, ő lett az udvar új helytartója. Mielőtt elkezdte volna új pozícióját, visszatért a gyógynövényes lányához, és ígérete szerint feleségül vette. Ezt szimbolizálja a kettős boldogság karaktere, ami piros papírra nyomva megduplázza értékét.

 

Állatos szimbólumok

Nálunk inkább a virágos szimbólumok, kacskaringós levelek uralkodóak a dekoráción, valamint a meghívókon is, Kínában azonban nem így van ez, az állati motívumokat is elegánsan be tudják csempészni az esküvői elemek közé. Az ősi kínai hagyomány szerint a sárkányt „a vadállatok uralkodójaként”, a főnixet pedig „a madarak királyaként” ismerték. A sárkány a kínai császár szimbóluma lett, a főnix pedig Kína császárnőjét. A modern időkben a sárkány gazdagságot és erőt jelent a vőlegény számára, míg a főnix a menyasszonyt, a kegyelmet és az élet megújulását jelenti. Két mitikus lény együttélése együtt a boldogságot, a szeretetet és a jólétet jelenti.

 

Virágok

A virágokat a nyugati esküvőkhöz hasonló dekorációként használják, mint például csokrok, dekorációs elrendezések. A legnépszerűbb kínai esküvői virágok és jelentésük:

  • Liliom: A liliomok hosszan tartó és boldog kapcsolatokat képviselnek.
  • Orchidea: Az orchideák a szeretetet és a termékenységet szimbolizálják.
  • Bazsarózsa: Népszerű virág, amely békét, szépséget és gazdagságot képvisel.
  • Lótusz: A lótusz a kínai kultúra egyik legjelentősebb virága, a tisztaságot, a hosszú életet és a becsületet jelképezi. 

 

Szerencsehozó gyümölcsök

Vannak olyan kínai gyümölcsök, amiknek ott a helyük az esküvőkön, ugyanis valamilyen különös dologot szimbolizálnak. A jujube, azaz a piros datolya a gazdagságot, jólétet és termékenységet jelképezi. A földimogyoró az egészség és a szerencse szimbóluma, de sokan a termékenység szimbolizálását is tulajdonítják neki hangzása miatt. A longanok hasonlítanak a licsihez, amely édes és lédús íze miatt népszerű. A lótuszmagok és virágok a jólét szimbólumai, és nagy családot jelentenek. Ezek a gyümölcsök együtt szerencsés kombinációt alkotnak, és népszerűek a kínai esküvői szimbólumokként. Hagyományosan ezeket a gyümölcsöket az esküvő előtt egy „szerencsés” nő (akinek egészséges gyermekei vannak, általában az anyós) kiteríti az ifjú házasok ágyára, hogy sok szerencsét kívánjon az új párnak a házassághoz.

 

Végezetül pedig egy különleges esküvőhöz egy különleges esküvőhelyszín dukál. Amit mi jó szívvel ajánlunk, az a Memoriae esküvői étterem Kaposváron. Itt full exkluzív ellátás, csodaszép esküvői terem, nagyon finom ételek, és még egyedi dekorációs lehetőség is vár vár. Nagyon sok szép esküvőt szerveztek meg már itt, érdemes tőlük ajánlatot kérni! 

 
Belföld ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Különleges helyszínek egy esküvői szertartáshoz
Az esküvő életünk egyik legfontosabb eseménye, amelyre hosszú éveken át emlékezünk majd. Ezért is elengedhetetlen, hogy a helyszín tökéletes legyen, és minden igényünknek megfeleljen. 
Fogbeültetés implantátummal: Minden, amit tudnod érdemes
A fogászati implantáció az egyik leginnovatívabb és legmegbízhatóbb módszer a hiányzó fogak pótlására, amely hosszú távú megoldást kínál a mosolyod szépítésére és az életminőség javítására.
Magyarország legszebb vidékein

Nincs is jobb, mint kiszakadni a szürke hétköznapokból és egy felfedező útra indulni. Magyarországon rengeteg felfedezésre váró terület vágyakozik a felfedezésre, és rengeteg kicset találhatunk a különleges vidékeinken. Magyarország legszebb vidékeit mutatjuk most be Neked, hogy kiválaszthasd a hétvégi kedvenc hazai uticélok közül azokat, amiket Te is szívesen beutaznál! 

Utazás a világkörül

Szerencsére a világ felfedezése már mindannyiunk számára elérhető és nem olyan bonyolult megszervezni egy külföldi utazást, mint a rendszerváltás idején. Szerencsére, hiszen a világ a felfedezésedre vár! Fedezzük fel együtt a világ minden legszebb táját, tudj meg minden tippet és trükköt a világ körüli utadhoz!

Kirándulási tippek és túraútvonalak

Rengeteg tippet és tanácsot olvashatsz az oldalon a legszebb túraútvonalakhoz és kirándulásokhoz Magyarországon és külföldön egyaránt. Legyen szó félnapos, egy napos, vagy egy egész hétvégés kirándulásról, oldalunkon számos cikket olvashatsz, ahol bemutatjuk a legjobb túraútvonalakat és a legszebb kirándulóvonalakat!

Utazás blog a mániás utazóknak

Te is úgy érzed, hogy a legjobb dolgok akkor történnek az életben, ha úton vagy? Imádsz új helyeket és kultúrákat megismerni? A világon rengeteg hely vár felfedezésre, az oldalunkon pedig segítünk minnél több lehetőséget bemutatni Nektek, ami a legszebb uticélokat mutatja be, a különleges világkörüli kincseket ismerteti és a betekintést enged más kultúrák megismerésébe!