A tökéletes Carbonara receptje

Főoldal > A tökéletes Carbonara receptje

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A tökéletes Carbonara receptje


2021/04/24
Puskás Rékka

A spagetti carbonara – magyarul szénégető spagetti – a legszegényebb háztartásban is jelen volt az olaszoknál, éppen ezért feltételezhető, hogy nem tejszínnel készítették. De akkor mégis miből áll a szósz?

A tökéletes Carbonara

Az egyik leglényegesebb különbség az itthon ismert és az eredeti carbonara között, hogy tejszín helyett tojással készül! Bizony, igazi, friss házi tojás adja a szósz alapját. Ezen kívül fontos összetevője még a házi szalonna, amit alaposan lepirítanak, a végén pedig a parmezán sajt teszi fel az i-re a pontot. E nélkül a három hozzávaló nélkül elképzelhetetlen egy jó, olasz carbonara. Tehát a fogás végtelenül egyszerű és az összetevők is könnyen beszerezhetőek. Mire kell akkor mégis figyelnünk?

 



Egyrészt a tojásra. Nem szabad rántottát készítenünk, ahhoz, hogy szószos maradjon a spagettink, nagyon gyorsan kell összeforgatnunk a felvert tojásokat a meleg tésztával. Másrészt nagyon oda kell figyelni a tésztára is, hiszen ha szétfő, az teljesen elronthatja az élményt. Ezért állítsunk be mindenképpen időzítőt és folyamatosan nézzünk rá a tésztánkra, hogy tökéletes al dente, vagyis picit még roppanós, eredményt érhessünk el.

 

Természetesen akkor az igazi a recept, ha mi gyúrjuk a tésztát is, hiszen Olaszországban is friss spagettivel kínálják. Ha viszont szeretnénk kicsit spórolni az idővel, akkor tökéletesen megteszi a száraztészta is, én általában ezzel szoktam készíteni, ebből is lehet találni olyan minőségi, négytojásos verziót, amivel szuper lesz.

 

No, de lássuk is a receptet!

 

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

 

Hozzávalók

 

500 gramm spagetti2 darab tojás2 darab tojássárgája10 dekagramm parmezán25 dekagramm házi szalonna (vagy bacon) ízlés szerint só, bors

 

Előkészítési idő: 5 perc

 

Elkészítési idő: 20 perc

 

Elkészítés:

 

Első lépésként a tésztát kell megfőznünk enyhén sós vízben. Amíg fő a tésztánk, addig kezdjük el lepirítani a felkockázott szalonnát, hogy azzal is időt spóroljunk meg. A szalonnából kisült zsírt semmiképpen se öntsük le, ez is fontos alapját fogja képezni a szószunknak. Ha a tésztánk elkészült, adjunk egy kis főzőlevet a szalonnához, majd tegyük hozzá a tésztát is, és alaposan melegítsük össze a kettőt, hogy a szalonna kisült zsírja befedje a tésztánkat. Amíg ez melegszik, addig verjük fel a tojásokat és a tojássárgákat (sót első körben ne adjunk hozzá, mert sós a szalonnánk is.) Ízlés szerint reszelhető sajt is a felvert tojásba, hogy egy kis pluszt adjunk még az ételünkhöz, de az étel tetejére is bőven elég, ha szórunk belőle. Ha a tésztánkat befedte a szalonnazsír, vegyük le a tűzről, öntsük nyakon a tojásos lével, és gyors mozdulatokkal forgassuk össze úgy, hogy a tojás még ne kezdjen el megsülni. Ha esetleg sűrűnek találjuk a szószt, egy kis főzőlével lehet rajta hígítani. Rögtön tálalhatjuk is az ételt, szórjuk meg egy kis frissen őrölt borssal és parmezán sajttal. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Ugyanakkor, ha egy igazán jót ennél az olasz konyhából anélkül, hogy utána neked kellene feltakarítani is, van egy tippem! A Zsidai Csoport működtetésében is van olasz étterem Buda szívében, és épp olyan istenien készítik a fogásokat, mint a valódi olaszok!




Belföld Budapest Érdekességek hírek Kultúra



Legfrissebb cikkek


5 ok, amiért december borzalmas időszak a randizásra
Fagyos az idő! A decemberi programod tele van ünnepi partikkal. Minden pénzedet ajándékra költötted. És most randevúzni akarsz valakivel, aki nem elég komoly, és el kell mondanod a rokonaidnak, de elég komoly ahhoz, hogy tudd, lezártál egy újévi csókot? Sok szerencsét – szükséged lesz rá. Most összegyűjtöttünk néhány dolgot, amik bizonyítják miért a december a legrosszabb hónap a randizásra!
Magyarország legszebb vidékein

Nincs is jobb, mint kiszakadni a szürke hétköznapokból és egy felfedező útra indulni. Magyarországon rengeteg felfedezésre váró terület vágyakozik a felfedezésre, és rengeteg kicset találhatunk a különleges vidékeinken. Magyarország legszebb vidékeit mutatjuk most be Neked, hogy kiválaszthasd a hétvégi kedvenc hazai uticélok közül azokat, amiket Te is szívesen beutaznál! 

Utazás a világkörül

Szerencsére a világ felfedezése már mindannyiunk számára elérhető és nem olyan bonyolult megszervezni egy külföldi utazást, mint a rendszerváltás idején. Szerencsére, hiszen a világ a felfedezésedre vár! Fedezzük fel együtt a világ minden legszebb táját, tudj meg minden tippet és trükköt a világ körüli utadhoz!

Kirándulási tippek és túraútvonalak

Rengeteg tippet és tanácsot olvashatsz az oldalon a legszebb túraútvonalakhoz és kirándulásokhoz Magyarországon és külföldön egyaránt. Legyen szó félnapos, egy napos, vagy egy egész hétvégés kirándulásról, oldalunkon számos cikket olvashatsz, ahol bemutatjuk a legjobb túraútvonalakat és a legszebb kirándulóvonalakat!

Utazás blog a mániás utazóknak

Te is úgy érzed, hogy a legjobb dolgok akkor történnek az életben, ha úton vagy? Imádsz új helyeket és kultúrákat megismerni? A világon rengeteg hely vár felfedezésre, az oldalunkon pedig segítünk minnél több lehetőséget bemutatni Nektek, ami a legszebb uticélokat mutatja be, a különleges világkörüli kincseket ismerteti és a betekintést enged más kultúrák megismerésébe!