a szauna jótékony hatásai; a szauna hatásai a mentális egészségre; a szauna jótékony a mentális egészségre; a szauna előnyei; a szauna használatának előnyei; milyen előnyei vannak a szaunának?

Főoldal > Olyan hatásai a szaunának amelyekről még te sem tudtál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Olyan hatásai a szaunának amelyekről még te sem tudtál


2022/10/23
Szeder
Amikor mentális egészségének javításáról van szó, a legegyszerűbb stratégiák némelyike hatalmas hatással lehet. Ezek közé tartozik a rendszeres szaunahasználat. Különösen az infraszaunák egyre népszerűbbek, és ennek jó oka van. Számos jótékony hatásuk van az agyra és a mentális egészségre. Azonban nem feltétlenül szükséges infraszauna ahhoz, hogy megtapasztalhasd az egészségügyi előnyöket. Még a hagyományos szaunák is, amelyek a legtöbb nyilvános edzőteremben, gyógyfürdőben és egészségközpontban elérhetők, számos jótékony kognitív és pszichológiai hatással bírnak.
szaunázás mindenkinek

A szaunák javítják a hangulatot és csökkentik a depressziót

A szaunák valóban segíthetnek a depresszióval küzdő embereknek. Számos kutatás bizonyítja, hogy eufóriát okozhatnak. A szaunák némileg megterhelők a szervezetnek, ezért az agy több eufórikus hormont termel és bocsát ki, hogy megbirkózzon vele. És ezek a változások félig állandónak tűnnek. Tehát ha rendszeresen használsz szaunát, akkor állandóan boldog lehetsz. Más kutatók az infraszauna terápia hatásait vizsgálták enyhén depressziós, fáradtságban, étvágytalanságban és mentális panaszokban szenvedő betegeknél. Azt találták, hogy a szaunázás jelentősen növelte étvágyukat és csökkentette lelki panaszaikat. Szóval, ha épp az életed egy nehezebb szakaszát éled, akkor nyugodtan menj el és szaunázz egyet, hogy megtapasztalhasd a szauna jótékony hatásait.

 Csökkentsd a stressz és ülj be egy szaunába

Nem meglepő, hogy a szauna csökkenti a stresszt és a szorongást is. Nem csak úgy mondják, hanem tudományosab is bizonyított ez a tény. Ugyanis számos tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres szaunahasználat csökkenti a kortizol szintjét, a szervezet fő stresszhormonját. Valamint a szauna használata csökkentheti mind az állapot-, mind a vonási szorongást. Mivel a szauna melege izzadásra ösztönzi testünket más kutatások azt mutatják, hogy az izzadás fokozza az ellazulást, és csökkenti a frusztráció és a szorongás érzését. Természetesen rengeted más módszer van még a stressz csökkentésére, de talán ez a legkifizetődőbb. Ha pedig ezt szeretéd otthonról is élvezni akkor itt az ideje megfontolni egy kültéri szauna építését. Így a természet egy plusz relaxációs hatást kelt.

 

A szauna, mint fájdalomcsillapító

A béta-endorfinek fájdalomcsillapító vegyületek, amelyek a szervezetből származnak. Az agy ezeket a természetes fájdalomcsillapítókat termeli és bocsátja ki megerőltető edzés, érzelmi stressz és fájdalom idején. Mivel a szauna stresszt okoz a szervezetnek, az endorfin felszabadulása megnövekszik, ha egy szaunában töltünk időt. Érdekes egybeesés ugye? A szervezet számára a szaunázás egyfajta stressz, azonban csökkenti is a stresszt maga a szauna használata. Akkor most melyik az igaz? Mind kettő. Ugyanis a szervezet működőképességére gyakorolhat stresszes hatást a nagy páratartalom és meleg miatt ez azonban nem ütközik a stresszoldó hatásának elérésében.

 

Tudtad?! A szaunák csökkentik a demencia kockázatát

A demencia ma nyilvánvalóan komoly gondot okoz. Ez a harmadik vezető halálok az Egyesült Államokban a szív- és érrendszeri betegségek és a rák mögött, és 2050-re a becslések szerint 13 millió amerikait és 160 millió embert érint a betegség világszerte. De ezek az arányok hazánkban sem kedvezőbbek. Jelenleg hiányoznak a hatékony kezelési lehetőségek, ezért a megelőzést segítő egyszerű eszközök kulcsfontosságúak. Kiderült, hogy a szaunaterápia lehet az egyik ilyen eszköz. A kutatók több mint 2300 férfi egészségi állapotát követték nyomon Finnországban körülbelül 20 éven keresztül. Azoknál a férfiaknál, akik hetente négy-hét alkalommal szaunáztak, 66 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának esélye, mint azok, akik hetente csak egyszer szaunáztak. Hát nem elképesztő mikre képes egy ilyen helyiség?

 

A szaunák csökkentik az anorexia pszichológiai tüneteit is?

Az anorexia nervosa, vagy egyszerűen csak anorexia, egy étkezési rendellenesség, amelyet alacsony testsúly, hízástól való félelem, erős vékonyság iránti vágy és étkezési korlátozások jellemeznek. A kutatók megvizsgálták az izzadás hatásait az anorexiára, és pozitív hatást jelentettek a hiperaktivitásra, a depresszióra és a stresszszintre. Vajon hány betegségre adhat megelőzést egy szauna?
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


Mit jelent az esztétikai fogászat? Milyen kezeléseket takar?
Az esztétikai fogászat nem csupán a fogak egészségéről szól, hanem a tökéletes mosoly elérésének művészetéről.
Híres emberek fogai: hogyan befolyásolta a mosolyuk a karrierjüket?
Amikor egy filmsztárra vagy énekesre gondolunk, gyakran az jut eszünkbe először, hogy milyen ragyogó a mosolyuk. Egy jól ápolt, felturbózott, hófehér fogsor olykor éppolyan fontos része a hírnévnek, mint a tehetség vagy a kitartás. Nézzük meg, hogyan befolyásolta néhány jól ismert sztár karrierjét a mosolya!
Magyarország legszebb vidékein

Nincs is jobb, mint kiszakadni a szürke hétköznapokból és egy felfedező útra indulni. Magyarországon rengeteg felfedezésre váró terület vágyakozik a felfedezésre, és rengeteg kicset találhatunk a különleges vidékeinken. Magyarország legszebb vidékeit mutatjuk most be Neked, hogy kiválaszthasd a hétvégi kedvenc hazai uticélok közül azokat, amiket Te is szívesen beutaznál! 

Utazás a világkörül

Szerencsére a világ felfedezése már mindannyiunk számára elérhető és nem olyan bonyolult megszervezni egy külföldi utazást, mint a rendszerváltás idején. Szerencsére, hiszen a világ a felfedezésedre vár! Fedezzük fel együtt a világ minden legszebb táját, tudj meg minden tippet és trükköt a világ körüli utadhoz!

Kirándulási tippek és túraútvonalak

Rengeteg tippet és tanácsot olvashatsz az oldalon a legszebb túraútvonalakhoz és kirándulásokhoz Magyarországon és külföldön egyaránt. Legyen szó félnapos, egy napos, vagy egy egész hétvégés kirándulásról, oldalunkon számos cikket olvashatsz, ahol bemutatjuk a legjobb túraútvonalakat és a legszebb kirándulóvonalakat!

Utazás blog a mániás utazóknak

Te is úgy érzed, hogy a legjobb dolgok akkor történnek az életben, ha úton vagy? Imádsz új helyeket és kultúrákat megismerni? A világon rengeteg hely vár felfedezésre, az oldalunkon pedig segítünk minnél több lehetőséget bemutatni Nektek, ami a legszebb uticélokat mutatja be, a különleges világkörüli kincseket ismerteti és a betekintést enged más kultúrák megismerésébe!