kapszulahotelek; kapszulaszállodák; mi az a kapszulahotel; kapszulahotel eredete; kapszulahotel Japán

Főoldal > Élő koporsók? – 10+1 dolog, amit neked is tudni kell a kapszulahotelekről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Élő koporsók? – 10+1 dolog, amit neked is tudni kell a kapszulahotelekről


2023/02/25
NA

Minden bizonnyal hallottál már a kapszulahotelekről, főleg, ha valaha is tervezted, hogy Japánba látogatsz. A mindenféle „futurisztikus” újításról ismert ország ezt a fajta szállást kínálja látogatóinak és polgárainak egyaránt. Lehet, hogy néhány különc japán újítás megmagyarázhatatlan, de a kapszulahoteleknek minden bizonnyal több értelme van, mint gondolnánk.

Kapszulahotelek érdekességei

A kapszulahotel története

A 60-as évek környékén a japán építészek megérezték a jövőbeli lakhatási válság lehetőségét a növekvő népesség miatt, és elkezdték kidolgozni a legkülönlegesebb ötleteket a probléma megoldására. Az egyik híres irányzat, amely akkoriban fejlődött ki, az „anyagcsere” volt. Ismered a tokiói Nagakin kapszulatornyot ? Nos, ez az anyagcsere dióhéjban. A tornyot maga a mozgalom alapítója, Kisho Kurokawa tervezte 1972-ben. Ez egy vegyes felhasználású lakó- és irodatorony, két betontoronyból és természetesen a kapszulákból áll. Az előregyártott kapszulák lehetővé tették, hogy a lakossági lakások és az egész épület fokozatosan, igény szerint, minimális alapterülettel növekedjen.

Így kezdődött az egész „kapszula” dolog, ami később kiforrta magát egy olyan szállodai marketing eszköz ötletévé, ami úttörő volt a maga nemében. Szóval készen állsz arra, hogy többet megtudj azokról a nem szokványos hotelekről, amelyek úgy néznek ki, mint egy sci-fi film? Kezdjük el.1. A legelső kapszulahotel 1979-ben nyílt meg Oszakában , és nem más tervezte, mint Kisho Kurokawa. Az Osaka Capsule Inn továbbra is aktív, és valójában Japán egyik legjobb kapszulahoteljeként tartják számon.
2. A folyosó két oldalán lévő szobák helyett a kapszulahotelekben ágy méretű kapszulák kerülnek egymásra és egymás mellé.
3. A kapszula mérete általában 1,2 m széles, 2 m hosszú és 1 m magas. Tehát nem éppen alkalmasak sem állásra, sem guggolásra.
4. A kapszulában az ágyon kívül lehet akasztós TV, amely alkalmas alvás közbeni nézésre, Wi-Fi, tükrök, kis fiókok, ébresztőórák.
5. A kapszulákhoz többnyire nincsenek zárható szekrények. A vendégek számára a dolgaik tárolására szolgáló egyedi szekrények általában külön zónában vannak elhelyezve.

 

A kapszulahotelekben van zuhanyzó?

6. Igen, nincs saját fürdőszoba, csak a közös zuhanyzó. Vannak olyan kapszulahotelek, amelyek szaunát is biztosítanak.
7. A vendégeknek cipőiket a kijelölt szekrényekben kell hagyniuk, és a szállodai papucsban kell mozogniuk. Bizonyára te is ismered azt a japán szokást (ami Európában is jelen van), hogy az ajtónál le kell venni a cipőnket. De érdekesség, hogy Japánban még az iskolákban is így csinálják.

 

Mennyibe kerülnek a kapszulahotelek éjszakánként?

8. Sokkal olcsóbbak, mint a szállodák, 5-15 ezer Forint között van átszámítva egy éjszaka egy főnek. Tehát jó alternatívát jelenthetnek a hostelekkel szemben, ha nem vagy klausztrofóbiás.
9. A kapszulahotelek eredetileg a városon kívüli üzletembereket célozták meg, akik egyéjszakás tartózkodásra szorulnak, vagy lekésték az aznapi utolsó vonatot. Egyes szállodák azonban ma már kifejezetten nőknek is kínálnak szállást, a számukra kijelölt külön emeleteken.
10. Nem pontosan ezek a hotelek a legjobbak, ha a magánéletről van szó. Az egymás melletti halmozás hallhatóvá teszi a környező kapszulákból származó hangokat, amelyek nagyon zajosak lehetnek. A kapszula belsejét az átlátszó üvegajtó mögötti függöny zárja le a kívülállók szemei elől.

 

Mi az a pod hotel?

+1 Kapszulahotelek nem csak Japánban vannak. Lehet, hogy Japán vezette be őket, és valószínűleg itt van a legtöbb kapszulahotel, de az utóbbi időben ezek a praktikus és helytakarékos szállodák világszerte elterjedtek, úgy, mint Hongkongban, Londonban, Moszkvában, Amszterdamban és sok más helyen. Sokszor pod hotels néven szerepelnek, és kissé eltérhetnek a japán szabványoktól.
ÉrdekességekLegfrissebb cikkek


7+1 Hatékony tipp a fogtömések megőrzéséhez
Sokan vagyunk olyan helyzetben, hogy egy-egy lyukas fog megkeseríti az életünket, és bizony 10-ből 9 ember elmondhatja, hogy legalább egyszer már kellett fogtömést kérnie egy fogorvostól. De hogyan lehet minél hosszabb ideig megőrizni a fogtöméseinket? Mutatunk néhány tippet!
Ettől lesz felejthetetlen az év végi céges karácsonyi buli
Az év végi céges karácsonyi buli minden vállalat életében különleges eseményt jelent, ahol a munkatársak összejönnek, hogy együtt ünnepeljenek és elbúcsúztassák az évet. Az ilyen alkalmak szórakoztató és emlékezetes pillanatokat hozhatnak, amelyek a munkahelyi közösség erősítéséhez, a csapatmunka fejlesztéséhez és az egész év alatt elért eredmények ünnepléséhez hozzájárulnak. Mi teszi felejthetetlenné az év végi céges karácsonyi bulit? Nézzük meg néhány kulcsfontosságú elemet, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ez az esemény emlékezetes legyen.
Magyarország legszebb vidékein

Nincs is jobb, mint kiszakadni a szürke hétköznapokból és egy felfedező útra indulni. Magyarországon rengeteg felfedezésre váró terület vágyakozik a felfedezésre, és rengeteg kicset találhatunk a különleges vidékeinken. Magyarország legszebb vidékeit mutatjuk most be Neked, hogy kiválaszthasd a hétvégi kedvenc hazai uticélok közül azokat, amiket Te is szívesen beutaznál! 

Utazás a világkörül

Szerencsére a világ felfedezése már mindannyiunk számára elérhető és nem olyan bonyolult megszervezni egy külföldi utazást, mint a rendszerváltás idején. Szerencsére, hiszen a világ a felfedezésedre vár! Fedezzük fel együtt a világ minden legszebb táját, tudj meg minden tippet és trükköt a világ körüli utadhoz!

Kirándulási tippek és túraútvonalak

Rengeteg tippet és tanácsot olvashatsz az oldalon a legszebb túraútvonalakhoz és kirándulásokhoz Magyarországon és külföldön egyaránt. Legyen szó félnapos, egy napos, vagy egy egész hétvégés kirándulásról, oldalunkon számos cikket olvashatsz, ahol bemutatjuk a legjobb túraútvonalakat és a legszebb kirándulóvonalakat!

Utazás blog a mániás utazóknak

Te is úgy érzed, hogy a legjobb dolgok akkor történnek az életben, ha úton vagy? Imádsz új helyeket és kultúrákat megismerni? A világon rengeteg hely vár felfedezésre, az oldalunkon pedig segítünk minnél több lehetőséget bemutatni Nektek, ami a legszebb uticélokat mutatja be, a különleges világkörüli kincseket ismerteti és a betekintést enged más kultúrák megismerésébe!